niedziela, 21 lipca 2013

Koktajl porzeczkowo-bananowy

Czasem warto pokombinować z produktów, które akurat mamy w lodówce, bo można wyczarować prawdziwe cuda. Muszę powiedzieć, że ten koktajl baaardzo mi posmakował. Nie spodziewałam się, że będzie aż taki dobry. Do tej pory jeszcze nigdy nie łączyłam porzeczek z bananem a to zgrany duet, który zdecydowanie Wam polecam.



Składniki
130g czerwonej porzeczki
1 banan (u mnie 80g)
1 szklanka zimnego mleka
1 szklanka zimnej maślanki
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Do miski wkładamy odszypułkowane i umyte na sicie porzeczki, obranego i pokrojonego na kawałki banana, cukier i wlewamy mleko oraz maślankę. Całość miksujemy na gładką masę. Porzeczki mają sporo pestek, więc można przetrzeć koktajl przez sito. Mi one nie przeszkadzają, więc piję od razu.


Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy odszypułkowane i umyte porzeczki, pokrojonego na kawałki banana i wlewamy mleko oraz maślanką. Miksujemy obr.10/20s. Porzeczki mają sporo pestek, więc koktajl możemy odcedzić za pomocą koszyczka.
Smacznego!







Kwaśnie, no właśnie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate