sobota, 20 lipca 2013

Pasta z bobu

Hop, hop, czy są tu jacyś bobożercy? Mam coś specjalnie dla Was. Dziś na śniadanie (lub kolację) pasta z bobu, ja się nią zajadam już od wczoraj! Idealnie sprawdza się także jako przekąska imprezowa, a przy tym jest zdrowa i łatwa do przygotowania. Najwięcej pracy jest z obieraniem bobu ze skórek. 

Inne przepisy z bobem:
- Bób z masłem i czosnkiem
- Tagliatelle z bobem i roszponkowym pesto
 

Składniki
1/2 kg ugotowanego bobu
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki koperku 
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz do smaku

Bób wyłuskujemy ze skórek, wkładamy do miski i dodajemy obrane ząbki czosnku, koper, sok z cytryny, oliwę. Blendujemy do powstania gładkiej masy i doprawiamy do smaku. Jeżeli pasta jest za sucha, dolewamy więcej oliwy.Podajemy z grzankami lub jako dodatek do nachosów lub krakersów.

Przepis na Thermomix
Wyłuskany ze skórek bób i resztę składników wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 30s/obr.5,  pomagając sobie kopystką. Jeżeli pasta za bardzo oblepi noże i nie będą chciały się obracać, otwieramy naczynie, za pomocą kopystki zbieramy ze ścianek masę z bobu, mieszamy przy nożach i ponownie miksujemy 10s/obr.6. Jeżeli pasta jest za sucha, dodajemy więcej oliwy.
 
Smacznego!




Warzywa Strączkowe - edycja letnia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate