środa, 31 lipca 2013

Penne z cukinią i suszonymi pomidorami

Rodzice posadzili na działce cukinię i rośnie jak szalona. Nie nadążamy już z jej jedzeniem, więc przygotujcie się na wiele cukiniowych przepisów. Sezon rozpoczęłam od lekkiego makaronu z cukinią i suszonymi pomidorami. Pracy przy nim jest mało a smak zdecydowanie wart uwagi. Mam jeszcze kilka pomysłów na to warzywo, ale chętnie zapoznam się z Waszymi sprawdzonymi przepisami na kabaczka. Wrzucajcie śmiało.

Do tego dania przyda się przepis na:
suszone pomidory

Składniki
2 porcje makaronu penn
(u mnie pełnoziarniste)
1/3 kostki sera typu feta
1 szklanka startej cukinii wraz ze skórką
(na grubych oczkach)
1 mała cebulka
3-4 gałązki natki + odrobina do dekoracji
5 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
parmezan do posypania
sól i pieprz

Najpierw nastawiamy wodę na makaron. Lekko ją solimy i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej wody wrzucamy 2 porcje makaronu i gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 

W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce. Wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę i podduszamy, dodajemy sprasowany lub drobno posiekany czosnek i chwilę go rumienimy.
Następnie na patelnię dorzucamy pokrojone w paski suszone pomidory, startą cukinię i posiekaną natkę. Przesmażamy do momentu aż cukinia zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem. Soli używamy niewiele, ponieważ penne będziemy posypywać słonym serem feta.


Makaron odcedzamy, zostawiając 1-2 łyżki wody z jego gotowania. Ponownie przerzucamy penne do garnka, dodajemy podduszoną cukinię i pokruszoną fetę. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki, przekładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz startym na tarce (lub za pomocą obieraczki do warzyw) parmezanem. Podajemy od razu, świetnie komponuje się z lampką białego wina.
Smacznego!








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate