wtorek, 2 lipca 2013

Surówka z młodej kapusty

Jedna z najprostszych i najczęściej goszczących latem na moim stole surówek. Młoda kapusta, dosłownie kilka dodatków, kilka minut i zielenina do obiadu gotowa. Ja bardzo lubię ją w połączeniu z pieczonymi udkami, schabowym, czy po prostu mięsem z grilla.

Składniki
1/4 główki kapusty
1 łyżka posiekanego koperku
1/2 małej dymki
3-4 rzodkiewki 
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek 
1 łyżka wody
sól i pieprz 


Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Wkładamy do dużej miski, solimy i ugniatamy ręką, aż stanie się miękka i puści sok. Dodajemy do niej posiekany koperek i pokrojoną drobno rzodkiewkę i dymkę.

W miseczce przygotowujemy marynatę. Do oliwy z oliwek dodajemy wodę, musztardę, sok z cytryny, posiekany drobno czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy ze sobą i doprawiamy surówkę. Jeżeli kapusta jest zbyt sucha, śmiało dodajemy oliwę z oliwek.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate