poniedziałek, 15 lipca 2013

Tarta Oreo z owocami lata

Ciasto powstało z potrzeby chwili. Przyjechaliśmy na urodziny mojego taty, byliśmy na działce i chciałam coś przygotować. Niestety nie mamy tam piekarnika. W takich sytuacjach świetnie sprawdzają się ciasta, które można zrobić z gotowych już ciastek. Oreo wspaniale współgrają z bitą śmietaną i letnimi owocami. Ciasto poszło błyskawicznie i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia, żeby pokazać jak wygląda w przekroju. Posmakowało nam tak bardzo, że dzisiaj będzie powtórka!


Składniki
300 g ciastek Oreo lub Neo
60 g rozpuszczonego masła
1 duża śmietana 30%
1-2 łyżki cukru pudru
1,5 szklanki owoców
(poziomek, jagód i malin)


Ciastka Oreo kruszymy (wraz z nadzieniem) lub blendujemy. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i wylepiamy wysmarowaną masłem formę do tarty. Tak przygotowany spód ciasta chowamy do lodówki na min. 2 godziny. 

Następnie ubijamy śmietanę i stopniowo dodajemy do niej cukier puder. Przy słodkich owocach możemy w ogóle pominąć dodatek cukru, wszystko zależy od naszych preferencji. Ubitą śmietanę wykładamy na spód z ciastek Oreo i jej wierzch dekorujemy letnimi owocami. Mogą się tu znaleźć poziomki, jagody, borówka amerykańska, maliny czy nektarynki.
Tak przygotowaną tartę odkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez godzinę.


Przepis na Thermomix
Ciastka Oreo wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 10s/obr.8, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy 1min/obr.3/noże wsteczne.
Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy wysmarowaną masłem formę do tarty, najlepsza jest taka z wyjmowanym dnem. Spód ciasta chowamy do lodówki na min. 2 godziny, żeby wszystko ładnie zastygło i nie kruszyło się.
Następnie zakładamy motylek i wlewamy śmietanę do naczynia miksującego. Ubijamy ją 40s/obr.4. Dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze 10s/0br.4.
Ubitą śmietanę wykładamy na spód z ciastek Oreo i jej wierzch dekorujemy letnimi owocami. Mogą się tu znaleźć poziomki, jagody, borówka amerykańska, maliny czy nektarynki.
Tak przygotowaną tartę odkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez godzinę. Podajemy schłodzoną.

Smacznego!







Kwaśnie, no właśnie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate