czwartek, 25 lipca 2013

Tosty francuskie z borówkami i porzeczką

Tak mnie coś dziś na szło na słodkie i owocowe śniadanie. Przeważnie jem tosty na słono, ale z owocami i serkiem są fantastyczne. Prawdziwa rozpusta na miły początek dnia. Polecam przede wszystkim na leniwe, weekendowe śniadanie.

Składniki
4 kromki chleba tostowego
2 łyżki borówek
2 łyżki porzeczek
2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
2 łyżeczki miodu
1-2 łyżki masła
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
jajko
cukier puder

Borówki i odszypułkowane porzeczki myjemy i zostawiamy do obcieknięcia. Serek homogenizowany mieszamy z miodem i smarujemy nim jednostronnie każdą kromkę chleba tostowego. Na 2 kromki posmarowane serkiem układamy owoce i przykrywamy je kromką, na której jest sam serek. Obie warstwy serka powinny znaleźć się wewnątrz kanapki. 

Na niewielkiej patelni rozgrzewamy masło. W międzyczasie w płaskim i głębokim talerzu rozmącamy jajko. Możemy dodać do niego cynamon. Maczamy w jajku tosty z obu stron i kładziemy je na patelni. Rumienimy je po około 2 minuty z każdej strony.

Tosty francuskie podajemy gorące i posypane cukrem pudrem. Można także polać je miodem lub syropem klonowym. Świetnie komponują się ze szklanką mleka,
Smacznego!






Kwaśnie, no właśnie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate