wtorek, 9 lipca 2013

Zupa z sałaty i botwiny

Kilka dni temu zostałam obdarowana pokaźnym pęczkiem botwiny. Jestem mało botwinkowa, więc miałam sporą zagwostkę, co by tu z niej zrobić. Pierwsze co przyszło mi na myśl to chłodnik, ale chłodnik już był, a ja nie lubię się powtarzać. Pozostałam jednak w temacie zupowym i uwarzyłam krem sałatowo-botwinkowy. Kolor ma nieszczególny, ale jego smak podoba mi się, trochę przypomina mi zupę szpinakową. Taka zupa jest też bardzo zdrowa i całkiem syta. Proponuję podawać ją z czosnkowymi grzankami, które zaostrzą jej smak.

Inne przepisy z tymi składnikami:
- zupa z sałaty
- chłodnik z botwinki


Składniki
(3-4 porcje)
1/2 sałaty masłowej
1/2 pęczka botwiny (same liście)
2 małe miski bulionu
1 mała cebula
1 mały ziemniak
1 mała marchewka
1 ząbek czosnku
2 cm pora (korzeń)
kilka łodyżek natki pietruszki
1 liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku

Botwinę, ziemniaka, marchewkę i cebulę kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, liście sałaty rwiemy i wrzucamy wszystko do garnka. Dodajemy posiekany czosnek, kawałek pora, natkę i serek topiony. Zalewamy bulionem i dokładamy przyprawy. Zupę gotujemy na małym ogniu (pod przykryciem) ok. 15 minut od momentu zagotowania. Gdy nieco ostygnie, miksujemy ją na krem. Jeżeli ktoś lubi, zupę można zabielić śmietaną.Warto także zrobić czosnkowe grzanki. 

Przepis na Thermomix
Botwinę, ziemniaka, marchewkę i cebulę kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, liście sałaty rwiemy i wrzucamy wszystko do naczynia miksującego. Dodajemy ząbek czosnku, pora, natkę i serek topiony i miksujemy 10s/obr.8. Zalewamy bulionem i dokładamy przyprawy i gotujemy 12-15min/100'C/obr.3. Następnie miksujemy zupę 30s/obr.10. Krem można zabielić śmietaną i podać z czosnkowymi grzankami. 

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate