piątek, 23 sierpnia 2013

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe to jedno z najpopularniejszych ciast we Francji. To praktycznie pierwsze ciasto jakie uczą się piec francuskie dzieci. Można je zrobić w wersji podstawowej lub z dodatkiem sezonowych owoców. Ja tym razem sięgnęłam po śliwki. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i bardzo wygodnie odmierza się w nim składniki. Miarką jest 150g kubeczek po jogurcie naturalnym. W tej gramaturze w osiedlowym sklepie znalazłam tylko jogurt Krasnystaw. 
Przepis na to ciasto dostałam kilka lat temu od znajomej z Francji, a ostatnio trafiłam na niego także w książce "W Paryżu dzieci nie grymaszą".

Składniki
2 kubeczki jogurtu naturalnego po 150 g każdy
4 kubeczki mąki
1-2 kubeczki cukru (dałam 1,5)
3/4 kubeczka oleju
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2-1kg śliwek 




W jednej misce mieszamy jogurt, cukier, jajka, esencję waniliową i olej. W drugim naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych i niezbyt dokładnie mieszamy. Stosujemy taką samą zasadę jak przy muffinach, zbyt mocno połączone składniki spowodują, że ciasto będzie kluchowate i niesmaczne.

Ciasto możemy upiec w formie o średnicy 25cm, ale wtedy wyrasta wysokie i jest w nim mniej owoców lub w większej blaszce, gdzie będzie niższe i bardziej owocowe. Ja tę drugą opcję wybiorę następnym razem. Formę na ciasto smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, nieco wyrównujemy i układamy na nim wypestkowane i przecięte na pół śliwki, w taki sposób, żeby skórka była skierowana do dołu ciasta.


Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli będzie jeszcze wilgotne, możemy zmniejszyć temperaturę do 180'C i podpiec je jeszcze kilka minut. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepłe.


Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy jogurt, cukier, jajka, esencję waniliową i olej i mieszamy obr.5/20s. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszamy obr.1/15s. Ciasto przelewamy do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem formy i układamy na nim przekrojone na pół i wypestkowane śliwki (skórką do ciasta).
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli będzie jeszcze wilgotne, możemy zmniejszyć temperaturę do 180'C i podpiec je jeszcze kilka minut. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Bardzo dobre jest jeszcze lekko ciepłe, smaczne i wilgotne jest także 2-3 dni po upieczeniu.
Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate