wtorek, 20 sierpnia 2013

Eton Mess z jeżynami

Eton Mess w wersji klasycznej to połączenie bitej śmietany, pokruszonych bez i truskawek. Ja tym razem wykorzystałam inne sezonowe owoce, jeżyny. Kompozycja smaków jest po prostu bajeczna. 
Jeżyny to moje ulubione letnie owoce i bardzo żałuję, że sezon na nie trwa tak krótko. W Warszawie trudno też je kupić. Wszystkie owoce, które do tej pory spotkałam w sprzedaży, były z udomowionej odmiany, a najpyszniejsze są te dzikie, ze skraju lasu. Zbieram je co roku z pełnym poświęceniem ubrania i moich rąk, które nie dość, że przez kilka dni pozostają fioletowe, to jeszcze mocno podrapane. Ale to nic, jeżyny są tego warte. Jeżeli tak jak ja jesteście jeżynożercami to ten deser szybko skradnie Wasze podniebienie.


Składniki
1 szklanka jeżyn
1 szklanka bez
200 g zimnej śmietany 30 lub 36%

Śmietanę ubijamy do uzyskania kremowej masy, nie musi być bardzo sztywna. Nie ma potrzeby dodawania cukru, same bezy osłodzą nasz deser. Do ubitej śmietany wkruszamy bezy i nakładamy do pucharków na przemian z jeżynami. Gotowy Eton Mess możemy udekorować listkami mięty. Podajemy go od razu, dopóki bezy zachowują swoją kruchość.


Przepis na Thermomix 
Do  suchego naczynia miksującego wkładamy bezy i rozdrabniamy 5s/obr.3. Naczynie myjemy, wycieramy, zakładamy motylek i wlewamy śmietanę. Miksujemy 1min/obr.3. Dokładamy bezy i mieszamy 5s/noże wsteczne.
W pucharkach lub szklankach układamy naprzemiennie warstwę śmietany z bezami i jeżyny. Deser możemy udekorować listkami mięty. Podajemy go od razu.


Smacznego!




  Jeżyny 2013

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate