czwartek, 1 sierpnia 2013

Pierogi z jagodami

Jagody powoli się kończą, ja mam jeszcze ostatnie dwa litry i zachciało mi się pierogów. Te z jagodami to jedne z moich ulubionych, a w tym roku jeszcze ich nie jadłam. Tym razem zrobiłam je z przepisu Liski i wyszły fantastyczne. Ciasto jest elastyczne, łatwo się wałkuje i zalepia bez żadnego problemu, a dodatek esencji waniliowej nadaje im wspaniały aromat.

Składniki 
Ciasto
(ok. 30 sztuk)
300 g mąki pszennej
ok. 200 ml letniej, przegotowanej wody

Farsz
300 g jagód
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej 

Jagody oczyszczamy z listków i gałązek i dokładnie płuczemy na sicie pod bieżącą, zimną wodą. Przekładamy je do miseczki, posypujemy cukrem i dodajemy esencję waniliową.

Do dużej miski wsypujemy mąkę i stopniowo dolewamy wodę, mieszając ciasto łyżką. Gdy składniki połączą się, wykładamy je na stolnicę/matę silikonową i zagniatamy elastyczne ciasto, nie powinno kleić się do rąk.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na każe kółeczko nakładamy łyżkę jagód i zalepiamy. Ja robię to za pomocą widelca, można także użyć specjalnych foremek.
Ulepione pierogi układamy na bawełnianej ściereczce i przykrywamy je drugą, żeby nie obsychały.
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy po kilka pierogów. Gotujemy je ok. 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 
Pierogi podajemy z bitą śmietaną lub jogurtem, można posypać je cukrem i cynamonem.


Przepis na Thermomix
Jagody oczyszczamy z listków i gałązek i dokładnie płuczemy na sicie pod bieżącą, zimną wodą. Przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem i dodajemy esencję waniliową. 
Do naczynia miksującego wkładamy mąkę i wodę, wyrabiamy 2min/Interwał. Wykładamy ciasto na stolnicę, zlepiamy kulę i rozwałkowujemy cienko, jeżeli będzie taka potrzeba, lekko podsypujemy mąką. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki i na placuszki nakładamy łyżkę jagód i zalepiamy, ja sobie pomagam widelcem.
Zlepione pierogi układamy na bawełnianej ściereczce i przykrywamy drugą, żeby nie obsychały.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierogi podajemy ze śmietaną lub jogurtem, można posypać je cukrem lub cynamonem.

Smacznego!





Kwaśnie, no właśnie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate