poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Sałatka z pomidorów

Sałatka z pomidorów i papryki towarzyszy mi przez całe lato. Mogę ją jeść praktycznie codziennie na śniadanie i kolację. Bardzo lubię ją w połączeniu z tostami, chlebem smażonym w jajku, czy parówkami. Jest lekka i orzeźwiająca.


Składniki
2 pomidory
1/2 papryki
1/2 cebuli cukrówki
1/2 pęczku szczypiorku
1 ząbek czosnku 
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól i pieprz

Jeżeli pomidory mają grubą skórkę albo po prostu nie lubimy pomidorów ze skórą, nacinamy je od góry na krzyż i sparzamy w gorącej wodzie. Robimy to dosłownie przez kilka sekund, następnie hartujemy pomidory w misce z zimną wodą i obieramy ze skórki. 

Pomidory kroimy na ćwiartki, można także na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do miski, dodajemy pokrojoną na kawałki paprykę, pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany szczypior, czosnek i listki bazylii. Skrapiamy warzywa sokiem z cytryny i oliwą i doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i podajemy na stół. Sałatka najlepiej smakuje świeżo zrobiona.
Smacznego!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate