niedziela, 25 sierpnia 2013

Tapenada z oliwek i suszonych pomidorów

Oliwki i suszone pomidory mogę zjeść w każdej ilości. Tym razem połączyłam je w jednej paście i to był strzał w dziesiątkę. Pasta ma wyrazisty smak i dzięki suszonym pomidorom jest wilgotna. Świetnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek, ja ostatnio dodałam ją do makaronu z cukinią.



Składniki
1 szklanka czarnych oliwek
1/2 szklanki suszonych pomidorów
2-3 gałązki natki
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kaprów
pieprz
ew.oliwa z suszonych pomidorów



























Wszystkie składniki na pastę wkładamy do miski i blendujemy do uzyskania pasty. Pastę przekładamy do szczelnego naczynia i wkładamy ją do lodówki na przynajmniej pół godziny. Podajemy jako dodatek do pieczywa, chipsów lub makaronu.


Przepis na Thermomix
Wszystkie składniki na pastę wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 10s/obr.10. Jeżeli nie wszystko się rozdrobni, za pomocą kopystki zgarniamy ze ścianek warzywa i ponownie miksujemy 10s/obr.8. Jeżeli pasta jest za sucha, możemy dodać nieco oliwy z suszonych pomidorów. Gotową tapenadę przekładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy do lodówki na min. pół godziny, żeby przegryzły się smaki. Podajemy ją jako dodatek do pieczywa lub do makaronu.
 
Smacznego!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate