piątek, 9 sierpnia 2013

Zielona fasolka Jamiego Olivera

Gdy myślę o fasolce szparagowej, na myśl od razu przychodzi mi fasolka z bułką tartą. Uwielbiam ją w tej wersji i na pewno nigdy mi się nie znudzi, ale po całym sezonie mam ochotę na jakąś odmianę. Z serem i czosnkiem jadłam ją po raz pierwszy w zeszłym roku, kiedy wypróbowywałam różne przepisy Jamiego Olivera z książki "Każdy może gotować". Od razu przypadła mi do gustu i w tym roku chętnie ją powtórzyłam, spotkała się z dużym uznaniem w moim domu i na pewno jeszcze zagości w sierpniu na naszym stole.

 Składniki
600 g fasoli szparagowej
3 ząbki czosnku
150 g parmezanu
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sok z 1/2 cytryny



Fasolkę kładziemy w szeregu na desce do krojenia, odcinamy końcówki, zostawiając ich zakręcone końce. Wrzucamy fasolkę do garnka z wrzącą wodą, wsypujemy szczyptę soli i gotujemy ok. 6 minut. Próbujemy jeden strączek, jeżeli jest miękki a fasolka nie skrzypi pod zębami, odcedzamy ją na durszlaku, zostawiając nieco ugotowanej wody. Nie ma co długo trzymać fasolki na ogniu, ponieważ i tak zmięknie na patelni, z moją nieco przedobrzyłam, ale ja akurat lubię takie miękkie warzywa. Fasolkę odstawiamy na bok, żeby odparowała.

Obieramy 3 ząbki czosnku i kroimy go w plasterki. Ścieramy na drobnych oczkach parmezan. Stawiamy patelnię na ogniu, wlewamy sporo oliwy i wrzucamy pokrojony czosnek i mieszamy. Gdy czosnek się zezłoci, dorzucamy na patelnię fasolkę i potrząsamy patelnią, żeby cała fasolka pokryła się oliwą. Dodajemy chochlę gotowanej wody, wrzucamy parmezan, sok z cytryny i mieszamy. Gotujmy na wolnym ogniu, aż woda i ser utworzą gęsty, zawiesisty sos. Fasolkę zdejmujemy z ognia i natychmiast podajemy.
Smacznego!






Warzywa Strączkowe - edycja letnia Fasola w letniej odsłonie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate