poniedziałek, 2 września 2013

Murzynek z gruszkami

Murzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Jako dziecko nie przepadałam za wypiekami, ale dla tego czekoladowego ciasta zawsze robiłam wyjątek. W ostatnim numerze "Moich Smaków Życia" natknęłam się na murzynka z gruszkami i już po kilku godzinach ciasto siedziało w piekarniku. Murzynek jest puszysty, gruszki nadają mu fajnej wilgotności i świetnie komponują się ze smakiem czekolady. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego wypieku. Polecam gorąco!

Przydatne przepisy:
- Cukier z prawdziwą wanilią
- Esencja waniliowa 

Składniki
(forma o 26cm)
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 jajek 
4 łyżki kakao do pieczenia
1/2 kostki masła
3 łyżki oleju
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka proszku do pieczenia
4 średnie gruszki
1/2 tabliczki czekolady deserowej

Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuszczamy w rondelku. Dolewamy olej i 1/3 szklanki wody. Mieszamy i studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy kolejno, cały czas mieszając po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek i esencję waniliową.

Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i układamy na wierzchu cząstki gruszek, lekko wciskając je przekrojoną częścią do dołu ciasta.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez ok. 60 minut. Po ostudzeniu ciasto posypujemy wiórkami startej czekolady lub polewamy polewą czekoladową.


Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy masło, cukier, cukier waniliowy, kakao, 1/3 szklanki wody i olej i podgrzewamy 3min/obr.3/50'C. Zostawiamy do ostygnięcia i następnie dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy 30s/obr.3. 
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i układamy na wierzchu cząstki gruszek, lekko wciskając je przekrojoną częścią do dołu ciasta.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez ok. 60 minut. Po ostudzeniu murzynka posypujemy wiórkami startej czekolady lub polewamy polewą czekoladową.

Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate