czwartek, 12 września 2013

Pasta paprykowa

Od dwóch czy trzech lat ta pasta paprykowa jest hitem w naszej rodzinie i wśród naszych znajomych. Przepis na nią dostałam od cioci, która już go mocno rozpropagowała. Pasta ma śliczny odcień i intensywny aromat. Świetnie zastępuje ketchup. Ja lubię ją w połączeniu z serem żółtym, czasami doprawiam nią mięso czy makaron. Tak naprawdę jej zastosowanie zależy tylko i wyłącznie od Waszej wyobraźni. Wykorzystajmy sezon na czerwoną paprykę, która rumieni się na straganch i zamknijmy ją w słoiczkach.


Składniki
3 kg czerwonej papryki
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
1 główka czosnku
1 szklanka przecieru pomidorowego

Paprykę dokładnie myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy ją gniazd nasiennych. Następnie paprykę blendujemy na gładką masę i odcedzamy na gęstym sicie. Przecier przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5 minut. Gorącą pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut. Przechowujmy w chłodnym miejscu, po otwarciu pastę trzymamy w lodówce.

Przepis na Thermomix 
Paprykę dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki.
Wkładamy ja do naczynia miksującego, dodajemy ząbki czosnku i rozdrabniamy 30s/obr.9. Dodajemy przecier pomidorowy, oliwę z oliwek, ocet, cukier oraz sól i gotujemy 15min/100'C/obr.1. Na pokrywie możemy postawić koszyczek, żeby sos nie chlapał.
Gorącą pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut. Przechowujmy w chłodnym miejscu, po otwarciu pastę trzymamy w lodówce.


Smacznego!






Paprykujemy 4
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate