sobota, 28 września 2013

Zupa porowa z grzankami

Wraz z nastaniem jesiennych chłodów, zwiększa się moja ochota na zupy. Są sycące i przede wszystkim cudownie rozgrzewają. Ja lubię robić najróżniejsze kremy. Dziś przygotowałam dla Was krem z porów z serkiem topionym i czosnkowymi grzankami. Jest wyrazisty i aromatyczny.

Składniki
Zupa (2 porcje)
1 por (ok. 250g)
2 ziemniaki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
50 g sera topionego (śmietankowego)
1/2 litra gorącego bulionu warzywnego
1 ziele angielskie
1 liść laurowy
2-3 ziarna czarnego pieprzu
sól do smaku

Grzanki
1 bułka pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
sól 

Z pora odcinamy liście, zostawiając jasnozieloną część, a następnie obieramy go z zewnętrznej warstwy. Dokładanie myjemy, osuszamy i kroimy pora na krążki. Obieramy cebulę i kroimy ją w półksiężyce. Czosnek siekamy na drobne kawałki. Obieramy ziemniak i kroimy je w drobną kostkę.

W głębokim rondlu rozpuszczamy masło, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojonego pora, cebulę i czosnek. Dusimy je około 2-3 minut. Następnie dolewam gorący bulion warzywny, dorzucamy ziemniaki i doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą. Zupę gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, w tym czasie ziemniaki powinny się już ugotować, jeżeli będą twarde dokładamy kilka minut. Pod sam koniec gotowania, dokładamy pokrojony na kawałki serek topiony. Mieszamy zupę i miksujemy ją na krem. 

Przygotowanie grzanek:
Bułkę kroimy w kostkę. W misce mieszamy oliwę ze sprasowanym czosnkiem i posiekanym rozmarynem i rozgrzewamy ją na patelni, dodajmy kawałki bułki i rumienimy. 

Gorącą zupę przelewamy do miseczek i posypujemy grzankami. Można także udekorować ją posiekanym szczypiorkiem. 
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate