czwartek, 17 października 2013

Chipsy z jarmużu

Jarmuż to warzywo z rodziny kapustowatych. Na surowo w smaku przypomina mi połączenie kapusty i szpinaku. Jest bardzo zdrowy. Zawiera wiele przeciwutleniaczy oraz jest bogatym źródłem witaminy C i K. Jego spożywanie zaleca się także przy niedoborach żelaza.
W Polsce to wciąż mało popularne warzywo, jednak z roku na rok coraz bardziej podbija nasze podniebienia. Póki co trzeba się go mocno naszukać, gdyż w sklepach sprzedawany jest rzadko. Najłatwiej znaleźć go na różnych biobazarach. Jarmuż można także uprawiać samemu, nie jest wymagający i co ważne dobrze znosi nasz klimat, więc możemy się nim cieszyć nawet zimą.
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście jarmużu to gorąco Was do tego zachęcam. Może nie będzie to miłość od pierwszego wejrzenia, ale na pewno ciekawe doświadczenie.

Dziś zapraszam Was na zdrowszą wersję chipsów. Do ich przygotowania potrzebujecie jedynie jarmużu, oliwy, soli i piekarnika. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, gdy wystygną wyraźniejszy staje się ich kapuściany posmak. 

Składniki
bukiet liści jarmużu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól gruboziarnista

Odrywamy łodygi i wycinamy grube żyłki na liściach. Liście, które będziemy piekli muszą być całkowicie suche. Następnie liście rwiemy na kawałki i obtaczamy w oliwie. Rozkładamy je na blasze do pieczenia i posypujemy solą. 
Chipsy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170'C przez ok. 15 minut, do lekkiego zbrązowienia liści. Jeżeli liście ściemnieją zbyt mocno, chipsy nabiorą goryczki. Listki delikatnie zsuwamy do miski, bardzo mocno się kruszą. Podajemy na gorąco zamiast chipsów ziemniaczanych.
Smacznego!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate