środa, 30 października 2013

Chleb dyniowy z pestkami

Było kilka dni oddechu od dyni, bo wrzucałam tylko straszne halloweenowe przepisy, ale koniec tego dobrego. Wracamy do dyni. Mam w zanadrzu jeszcze kilka propozycji. Jeżeli nie jesteście wielbicielami dyni, to macie dwa wyjścia: albo zapoznać się z dynią bliżej i polubić ją na nowo albo cierpliwie poczekać aż ja znudzę się tematem i rozpocznę nowy cykl wpisów.
A tymczasem zapraszam na chleb dyniowy z pestkami. Ma piękny żółciutki kolor i bardzo chrupiącą skórkę. Ja pół chleba zjadłam na gorąco i naprawdę musiałam się powstrzymywać, żeby nie zjeść więcej, takim jestem łakomczuchem. Skorzystałam z przepisu Bernadetty.

Przydatny przepis:

Składniki
 (mała keksówka)
300 g mąki pszennej
150 ml mleka
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki pestek z dyni

Do miski wkładamy wszystkie składniki poza mlekiem i mieszamy drewnianą łyżką. Mleko delikatnie podgrzewamy i dolewamy do ciasta. Mieszamy z pozostałymi składnikami i zagniatamy elastyczne ciasto.  Wkładamy do ceramicznej miski i przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Może to trwać do 2 godzin. 

Następnie ponownie zagniatamy ciasto, formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąkę, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220'C na opcji góra-dół przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190'C i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Studzimy na kuchennej kratce.


Przepis na Thermomix:
Wszystkie składniki na chleb wkładamy do naczynia miksującego i wyrabiamy 2min/Intrerwał. Ciasto na  chleb przekładamy do ceramicznej miski, przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i zostawiamy do podwojenia objętości. Może to trwać do 2 godzin.
Następnie ponownie zagniatamy ciasto, formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąkę, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220'C na opcji góra-dół przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190'C i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate