poniedziałek, 28 października 2013

Duszki na Halloween

Dziś kolejna propozycja jedzenia specjalnie na Halloweenowy stół. Tym razem będę Was straszyć kruchymi duszkami udekorowanymi białym lukrem. Propozycja ta jest i smaczna i łatwa do zrobienia przez dzieci. Będą miały dobrą zabawę w wycinaniu ciastek a później także dekorowaniu duszków.

Składniki
(na 30-35 ciastek)
130 g mąki
60 g zimnego masła
30 g cukru pudru
1 duże żółtko
1/2 łyżeczki oleju

Biały lukier
1 białko
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można także przygotować ciasto dzień wcześniej.
Ciasto nieco ogrzewamy i wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy duszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez ok. 7-10 minut do zezłocenia.
Następnie blachę wyjmujemy i zostawiamy duszki do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy lukier. W wysokim naczyniu ubijamy białko na sztywną pianę, dodajemy sok z cytryny i cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier puder. Miksujemy do momentu, aż lukier będzie gęsty, błyszczący i biały. Jeżeli jest za rzadki, dodajemy jeszcze trochę cukru pudru i miksujemy.

Tak przygotowany lukier nakładamy na wystudzone ciasteczka i rozprowadzamy np. za pomocą noża. Zostawiamy do wyschnięcia i rysujemy buźki. Możemy użyć do tego rozpuszczonej czekolady, brązowego lukru czy czekoladowych kulek.
Smacznego!






Halloween!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate