poniedziałek, 7 października 2013

Gruszki w czekoladzie

Rozgruszkowałam się w ostatnich dniach na całego, ale nie martwcie się, już powoli kończę z tymi owocami. Lada moment rozpoczynam dyniowe szaleństwo.
A tymczasem na talerzu pyszni się gotowana gruszka z polewą czekoladową, smaczna alternatywa dla surowych owoców.




Składniki
(2 porcje)
2 gruszki
litr wody
czubata łyżka cukru
sok z 1/4 cytryny
1/2 laski wanilii
1/2 łyżki masła
30 g czekolady deserowej
1 łyżka rumu (opcjonalnie)
płatki migdałowe (opcjonalnie) 

Gruszki myjemy i obieramy ze skórki. Odcinamy fragment spodu, żeby gruszka się nie przewracała i ostrym nożem wydrążamy gniazda nasienne.

Zagotowujemy wodę z cukrem, sokiem z cytryny i laską wanilii. Do wrzątku wkładamy i gruszki i gotujemy do momentu aż się zeszklą i lekko zmiękną. Trzeba tu uważać, żeby nie rozgotować gruszek.
Wyławiamy je łyżką cedzakową i zostawiamy do obcieknięcia. 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej masło. Można ją doprawić także rumem.
Gruszki stawiamy na talerzu i polewamy gorącą czekoladą, świetnie smakują obsypane płatkami migdałowymi i z kulką lodów waniliowych.
Smacznego!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate