środa, 2 października 2013

Kisiel gruszkowy z wanilią

Kupiłam wczoraj piękne i pachnące gruszki i zrobiłam kisiel. Miały być muffinki lub ciasto, ale naszło mnie na słodkie i delikatne śniadanie. Dosłownie kilka chwil w kuchni i gotowe. To danie z powodzeniem możecie podać swoim dzieciom, najsmaczniejsze jest jedzone na ciepło.

Składniki
(2 porcje)
2 gruszki
3/4 szklanki wody + 1/4 szklanki wody
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru
1/2 laski wanilii

Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie owoce miksujemy lub ścieramy na tarce. Wkładamy je do rondla, zalewamy wodą (3/4 szklanki), wsypujemy cukier i wkładamy laskę wanilii, dzięki której będą miały piękny aromat.
Gruszki gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Następnie wyławiamy laskę wanilii, można jeszcze raz zmiksować, jeżeli są kawałki owoców, dla mnie one dodają uroku kisielowi.

W zimnej wodzie (1/4 szklanki) rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i powoli dolewamy ją do gruszek, cały czas mieszając kisiel, do momentu aż zgęstnieje.
Ciepły kisiel przelewamy do miseczek i podajemy na gorąco.

Przepis na Thermomix
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Wkładamy je do naczynia miksującego i rozdrabniamy 5s/obr.5. Wlewamy wodę (3/4 szklanki), wsypujemy cukier i wkładamy laskę wanilii. Gotujemy 7min/100'C/obr.2
Następnie wyławiamy lakę wanilii i ponownie miksujemy 5s/obr.8. W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do kisielu. Mieszamy 10s/obr.3. Przelewamy do miseczek i podajemy na gorąco.

Smacznego!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate