piątek, 11 października 2013

Kluski śląskie

Nareszcie weekend! Idealny moment na domowy, co nie znaczy bardzo pracochłonny obiad. Wbrew pozorom kluski śląskie robi się szybko, wystarczy dzień wcześniej ugotować ziemniaki. Zapraszam na klasyczne polskie danie. Ja przygotowuję je tak, jak od lat robi to moja babcia. Kluski śląskie można jeść same, okraszone jedynie podsmażoną cebulą lub skwarkami albo wykorzystać jako dodatek do sosu. Ja lubię je po prostu z masłem i natką. W każdej wersji smakują wybornie.

Składniki
 1kg ugotowanych i ubitych ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana  

Ziemniaki możemy ugotować dzień wcześniej. Następnie musimy je dokładnie utłuc, żeby nie było żadnych grudek, przełożyć do miski i uklepać. Dzielimy je na 4 części i jedną z nich odkładamy na górę pozostałych ziemniaków. Powstałą lukę uzupełniamy do pełna mąką ziemniaczaną, ja dodaję jeszcze jedną płaską łyżkę mąki. Wbijamy jajko i całą masę szybko zagniatamy. 

Formujemy niewielkie kuleczki i palcem robimy na środku nich dziurkę. Wrzucamy je do osolonego wrzątku. Dodajemy do wody 1 łyżkę oliwy. Od wypłynięcia klusek odczekujemy ok. pół minuty i wyławiamy. Można przelać je zimną wodą. Kolor klusek śląskich zależy od koloru ziemniaków i jajka, jakich używamy.
Kluski podajemy jako dodatek do gulaszu, można także okrasić je cebulą lub skwarkami. Ja lubię jeść je w towarzystwie ogórków kwaszonych.
Smacznego!








Zastąp słoik pysznym daniem - edycja I
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate