czwartek, 24 października 2013

Miotły wiedźmy na Halloween

Halloween kojarzy się nam przede wszystkim z amerykańskim świętem, ponieważ tam jest ono najbardziej popularne i najhuczniej obchodzone. Jednakże jego rodowód wiązany jest z Celtami i świętem na powitaniem zimy.

Obecnie Helloween to jedna wielka zabawa. Ostatniego dnia października ulice zaludniają duchy, czarownice i inne magiczne i straszne stwory. Do Polski Halloween przywędrowało kilkanaście lat temu i z roku na rok jego popularność rośnie. Święto to szczególnie podoba się dzieciom i osobom młodym. Może jeszcze nie wychodzimy z domów w przebraniach i nie odwiedzamy sąsiadów ze słynnym "cukierek albo psikus", ale wiele osób organizuje tego dnia halloweenowe imprezy, gdzie króluje "straszne" menu.

Ja nigdy nie byłam i do tej pory nie jestem miłośniczką Halloween, ale w tym roku postanowiłam się zabawić i przygotować różne smaczne propozycje specjalnie na ten dzień. Zaczynamy mioteł czarownicy, które podpatrzyłam na tym blogu. Łatwa w przygotowaniu, efektowna i smaczna przekąska wprost na Halloween. Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ każdy sam zdecyduje ile miotełek zrobić. W najbliższych dniach spodziewajcie się większej ilości takich przepisów. 

Składniki
paluszki solone
plasterki sera żółtego
cienki szczypiorek (sparzony we wrzątku )


Pokrojony na cienkie plastry ser żółty wyjmujemy z lodówki i rozdzielamy. Każdy plasterek sera kroimy wzdłuż na pół i zawijamy dookoła słonego paluszka. Następnie szczypiorkiem przywiązujemy ser do paluszka i ostrym nożem nacinamy wystającą poza paluszek część sera, tak aby utworzył paski. Podajemy od razu, jeżeli nasza przekąska musi poczekać na gości, warto schować ją do lodówki i wyjąć kilka minut przed ich przyjściem, żeby ser się nie roztopił i nie stracił fasonu.
Smacznego!





Halloween!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate