piątek, 18 października 2013

Muffiny z jabłkami i cynamonem Nigelli Lawson

Dziś szarlotka zamknięta w muffinach. Jabłka, cynamon i siekane migdały gwarantują piękny zapach w całym domu i bardzo przyjemne wrażenia smakowe. Środek muffinów jest delikatny i wilgotny a posypka z migdałów i cukru trzcinowego cudownie chrypiąca. Tak, migdały są trochę przypalone, kompletnie zapomniałam o moich babeczkach i nieco dłużej cieszyły się ciepłem piekarnika niż potrzeba, ale to przypalenie mi wcale nie przeszkadza. Zaryzykowałabym stwierdzenie, że ja tak lubię.


Składniki
(12 sztuk)
2 jabłka
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
125 g cukru trzcinowego
125 ml płynnego miodu
60 ml jogurtu naturalnego
125 ml oleju
2 jajka

Posypka
75 g migdałów
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu

Umyte i obrane jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w niewielką kostkę. 
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier trzcinowy. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: miód, jogurt, olej i jajka. Migdały grubo siekamy, połowę z nich dorzucamy do miski z suchymi składnikami a drugą część odkładamy do pozostałych składników posypki.

Następnie łączymy suche składniki z mokrymi. Nie robimy tego zbyt dokładnie, bo muffiny wyjdą gliniaste. Wystarczy kilka razy machnąć łyżką. Wrzucamy jabłka i delikatnie mieszamy. 

Tak przygotowaną masą przelewam do foremek wyłożonych papilotkami. Uzupełniamy je do 2/3 wysokości. Wierzch muffinek posypujemy mieszanką cynamonu, migdałów i cukru trzcinowego. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Babeczki studzimy na kuchennej kratce. Świetnie smakują jako dodatek do kawy.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate