niedziela, 27 października 2013

Orzechowe mózgi

W moich wyobrażeniach mózgi z orzechów wyglądały bardziej realistycznie, niż ich rzeczywisty odpowiednik. Długo się zastanawiałam, czy w ogóle je publikować. Ale pomyślałam sobie, że Halloween to przede wszystkim dobra zabawa, no i od czego jest wyobraźnia. Poza tym takie orzechy są bardzo smaczne i to całkiem zdrowa przekąska. Także zapraszam na orzechowe mózgi.

Składniki
połówki orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka wrzątku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sok malinowy lub inny czerwony syrop 

Do szklanki z cukrem pudrem dodajemy najpierw 1 łyżkę wrzątku i dokładnie mieszamy ze sobą. Jeżeli lukier będzie za gęsty, może dodać jeszcze odrobinę wrzątku lub soku z cytryny. Pamiętajmy, że lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z orzechów.

Gotowym lukrem smarujemy pofałdowaną część orzechów. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia i barwimy wykałaczką umoczoną w soku malinowym lub innym gęstym, czerwonym syropie. I gotowe.
Smacznego!






Halloween!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate