wtorek, 15 października 2013

Tosty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kolejna odsłona tostów. Tym razem  zrobiłam je ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą. Jest w nich wszystko to co lubię: zielenina, chrupiące pieczywo i ser.

Inne propozycje tostów:
- Tosty francuskie z borówkami i porzeczką
- Tosty z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią
- Tosty z zielonym pesto i serem


Składniki
(1 porcja)
2 kromki chleba tostowego
garść liści szpinaku
1/2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
2-3 suszone pomidory
4-5 plastrów mozzarelli 
sól i pieprz do smaku

Szpinak myjemy, odcinamy łodyżki i wyrzucamy, a pozostałe części liści je w paski. Obieramy czosnek i drobno go kroimy.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie czosnek, smażymy go aż się zezłoci. Następnie dodajmy szpinak i dusimy go ok. 2-3 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kromki chleba smarujemy z jednej strony oliwą z suszonych pomidorów. Układamy je tak, aby strona z oliwą była na zewnątrz tostów. Do środka (na stronę bez oliwy) wkładamy szpinak, plastry mozzarelli, pokrojone na kawałki suszone pomidory. Tosty składamy.

Tak przygotowane kromki kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i przykrywamy na kilka minut. Następnie tosty obracamy, przykrywamy i smażymy do momentu aż mozzarella się rozpuści.
Podajemy na gorąco, dobrze smakują z dodatkiem sosu czosnkowego.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate