niedziela, 10 listopada 2013

Baileys domowy

Lubicie Baileys? To chyba mój ulubiony alkohol, bardzo lubię takie kawowe i kremowe drinki. Baileys najczęściej podaję mocno schłodzony w szklankach do whisky z dużą ilością kostek lodu. Idealnie pasuje jako dodatek do różnych ciast czy deserów. Ja lubię dodawać go także do koktajli czy do sernika. Kto się skusi na taki smakołyk w długi weekend?


Składniki
1 szklanka whisky
1 szklanka  mleka skondensowanego słodzonego
150 g kubeczka śmietanki 30%
2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
odrobina wrzątku


Kawę rozpuszczamy w naprawdę małej ilości wrzątku. Dodajemy do niej mleko skondensowane, śmietankę i mieszamy, na koniec dolewamy whisky i porządnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Przelewamy Baileys do butelki, mocno zakręcamy i wkładamy do lodówki, żeby się schłodził. Alkohol możemy przechowywać w lodówce ok. 6-8 tygodni. Podajemy mocno schłodzony z kostkami lodu.


Przepis na Thermomix
Kawę rozpuszczamy w naprawdę małej ilości wrzątku. Do naczynia miksującego wlewamy mleko skondensowane, śmietankę i kawę, mieszamy 20s/obr.5. Nastawiamy Thermomix na obr.4 i powoli na pokrywę naczynia wlewamy whisky. Mieszamy do połączenia się składników.
Przelewamy Baileys do butelki, mocno zakręcamy i wkładamy do lodówki, żeby się schłodził. Alkohol możemy przechowywać w lodówce ok. 6-8 tygodni. Podajemy mocno schłodzony z kostkami lodu.

Smacznego!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate