piątek, 22 listopada 2013

Śledzie w oleju

Na wielu blogach przygotowania do Bożego Narodzenia idą pełną parą już od co najmniej dwóch tygodni. Wreszcie i ja ruszam z cyklem świątecznym i pierwszym wigilijnym przepisem. Stawkę otwierają śledzie w oleju z cebulą. Zrobiłam je z przepisu mojej mamy i muszę powiedzieć, że mają wielu swoich wiernych wielbicieli.
A jakich śledzi nie może zabraknąć na Waszym wigilijnym stole? 

Składniki
300 g filetów śledzi a'la matjas
1 duża cebula 
1 łyżeczka musztardy
pieprz 
sok z 1/2 cytryny
olej 

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Śledzie płuczemy przez kilka minut pod bieżącą zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeżeli wolimy mniej słone, możemy moczyć je przez 2 godziny w misce z wodą, następnie opłukać i osuszyć. Filety posypujemy pieprzem, smarujemy cienką warstwą musztardy i delikatnie skrapiamy cytryną.
Tak doprawione śledzie kroimy na paski o grubości ok. 2 cm.

Na dno słoja wrzucamy nieco pokrojonej cebuli, następnie układamy 1 pokrojony filet ze śledzi, układamy kolejną warstwę cebuli, śledzie itd. Na koniec wlewamy do słoika olej, tak, aby przykrył ostatnią warstwę cebuli, wkrapiamy pozostały sok z cytryny, zakręcamy i potrząsamy. Śledzie odkładamy do lodówki na mniej więcej dobę, a przynajmniej na noc, żeby przegryzły się smaki. Przechowujemy w lodówce max. 1,5 tygodnia. Śledzie podajemy z chlebem.
Smacznego!











Śledzie - w każdej postaci
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate