środa, 4 grudnia 2013

Kompot z suszu

Nie jestem miłośniczką kompotu z suszu, ale tradycyjnie zawsze gości on na naszym wigilijnym stole. Do tej pory zawsze przygotowywała go moja mama. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam kompot sama wg przepisu z "Moich Smaków Życia". To tak naprawdę jedyny czas w roku, kiedy pijemy ten kompot, więc jest to dla mnie jedna z najbardziej świątecznych "potraw". Prawdziwym amatorem tego napoju jest mój tata i to on prawie zawsze wypija cały dzbanek. A jakiej potrawy nie może zabraknąć w Wasze Święta?


Składniki
300 g suszonych jabłek
1-2 suszone gruszki
250 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
6 suszonych fig
8-10 suszonych daktyli
2 kawałki kory cynamonu
5-6 goździków

Gruszki płuczemy i wraz z pozostałymi owocami wkładamy do dużego garnka. Dodajemy cynamon i goździki i wlewamy ok. 3 litrów wody. Zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia, żeby kompot nabrał smaku. Jeżeli będzie dla nas za mało słodki, można dosłodzić go brązowym cukrem lub miodem.
Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate