poniedziałek, 23 grudnia 2013

Piernik z powidłami śliwkowymi

Dziś mam dla Was przepis na piernik last minute, nie musi długo leżakować, a jego przygotowanie jest proste i szybkie. Pięknie wyrasta, jest cudownie czekoladowy i do tego wszystkiego jeszcze jest przekładany powidłami śliwkowymi, czy można chcieć czegoś więcej? Przepis pochodzi z grudniowego numeru "Moje Smaki Życia".



Składniki
300 g mąki
150 g cukru
200 g masła
3 jajka o temp. pokojowej
125 ml (1/2 szklanki) miodu
100 ml śmietany 18%
10 łyżek powideł śliwkowych
2 łyżki kakao do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody

Polewa
100 g czekolady deserowej
50 ml śmietanki 30%
10 połówek orzechów włoskich 
 (dałam siekane migdały)

Piekarnik nagrzewamy do 180'C. Formę keksową (8-11/30cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy z sodą, kakaem i przyprawą do piernika. Masło rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku, mieszamy z miodem i odstawiamy do przestudzenia.
Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy do niej wystudzone masło z miodem, 3 łyżki powideł śliwkowych i śmietanę. Mieszamy ze sobą i dodajemy mąkę, ucieramy do dokładnego połączenia składników.

Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy szpatułką i wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika. Pieczemy 40 minut, a następnie przykrywamy ciasto folią aluminiową matową stroną na zewnątrz i dopiekamy jeszcze przez 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone - patyczek powinien być suchy, jeżeli będzie taka potrzeba, dokładamy kilka minut.

Upieczone ciasto studzimy na kuchennej kratce. Wyjmujemy z formy, kroimy wzdłuż na pół, smarujemy pozostałą częścią powideł śliwkowych i składamy obie części.

Polewa: W rondelku rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką i rozsmarowujemy polewę na wierzchu ciasta. Dekorujemy połówkami orzechów włoskich i zostawiamy do zastygnięcia polewy.
Smacznego!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate