piątek, 13 grudnia 2013

Śledzie w śmietanie

Do Świąt już zostało naprawdę niewiele czasu i w mojej kuchni trwają gorączkowe przygotowania. Ostatnio zasypałam Was kilkoma słodkimi przepisami a dziś przygotowałam dla Was przepis na śledzie w śmietanie.

Składniki
300 g filetów ze śledzi a'la matjas
1/2 jabłka
1 cebula
1 kubeczek (200 g) śmietany 18%
1/2 cytryny
świeżo mielony pieprz
szczypta soli

Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Śledzie płuczemy przez kilka minut pod bieżącą zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeżeli wolimy mniej słone, możemy moczyć je przez 2 godziny w misce z wodą, następnie opłukać pod kranem i osuszyć. Następnie kroimy je pod skosem na kawałki wielkości ok. 2-3 centymetrów.
W misce mieszamy śmietanę z solą, 1 łyżeczką soku z cytryny i pieprzem. Dodajemy do niej pokrojoną cebulę i jabłko i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dokładamy śledzie i obtaczamy je w śmietanie. 
odstawiamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin, żeby się przegryzły. Podajmy schłodzone i posypane czymś zielonym np. szczypiorkiem czy koperkiem.
Smacznego!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate