poniedziałek, 3 lutego 2014

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasta czekoladowe. Od kilku tygodni marzą mi się także owocowe pyszności, niestety na świeże i pyszne owoce przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać, dlatego też w rusz puściłam wszelkie mrożonki i owoce z puszki. Dziś zapraszam Was na wariację ciasta na dżemie, które wzbogaciłam brzoskwiniami z syropu. Jest i czekoladowo i owocowo.
 
 
Składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1/2 rozpuszczonej margaryny (125 g)
2 łyżki dżemu
1 jajko
2 łyżki kakao do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3-4 połówki brzoskwiń z puszki
 
 
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na centymetrowej grubości półksiężyce. Układamy je na wierzchu ciasta i lekko wciskamy do środka. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra dół.

Przepis na Thermomix 
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 1min/obr.4. Następnie przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na centymetrowej grubości półksiężyce. Układamy je na wierzchu ciasta i lekko wciskamy do środka. Ciasto pieczemy ok. 45-50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra dół. 

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate