środa, 5 lutego 2014

Fusilli z papryką i fasolką szparagową

Czy są tu jacyś makaronożercy? Ja ostatnio wyznaję zasadę "makaronu nigdy dość" i zajadam się nim na potęgę. Dziś fusilli w wersji wegetariańskiej z zieloną fasolką i papryką, podczas jego przygotowywania pachnie w kuchni wprost nieziemsko.

Składniki 
250 g makaronu fusilli
150 g zielonej fasolki szparagowej
1/2 czerwonej papryki
1 duża cebula
(dałam po połowie białej i czerwonej)
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
4-5 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz

W dużym garnku nastawiamy osoloną wodę i zagotowujemy. Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na ok. 2cm kawałki (ja użyłam mrożonej i pokrojonej). Wrzucamy ją na wrzątek i gotujemy do miękkości ok.7 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej odławiamy fasolkę i do tej samej wody wrzucamy makaron. Gotujemy go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Paprykę myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy niezbyt grubo. Do rondla wlewamy oliwę i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy paprykę, dusimy ją przez kilka minut i przekładamy do miksera. Do rondla wkładamy cebulę i czosnek i smażymy do momentu, aż cebula zmięknie. Przekładamy do miksera i wraz z paprykę miksujemy na pastę. Doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym.

Makaron odcedzamy, zostawiając nieco wody z gotowania. Przekładamy go z powrotem do garnka, dodajemy pastę paprykową i ugotowaną fasolkę. Dokładnie mieszamy i podajemy na gorąco. Na talerzu fusilli możemy posypać posiekaną bazylią i parmezanem.
Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate