wtorek, 18 lutego 2014

Placuszki z bananami

Patrzę za okno i własnym oczom nie wierzę, wiosna w pełni! Słonko świeci, ptaszki ćwierkają i od razu chce się żyć. Przypomniały mi się letnie śniadania z owocami, truskawki z cukrem i jagody ze śmietaną. Na to przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać, ale chwilowo moją tęsknotę za latem zaspokoiły cieplutkie placuszki z bananami. Lubię taką małą rozpustę na dobry początek dnia.

  
Składniki
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 dojrzałe banany
1 łyżka cukru brązowego
cukier puder do posypania 


Banany myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę, mleko, jajka, esencję i cukier i łączymy dokładnie składniki. Jeżeli ciasto jest za rzadkie (wiele zależy od bananów), dosypujemy nieco mąki.

Placki smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Po usmażeniu możemy je nieco osączyć na papierowym ręczniku. Placki podajemy posypane cukrem pudrem albo polane miodem czy syropem klonowym. Świetnie smakują także z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym.
Smacznego!





Drugie śniadanie w pracy Śniadanie mistrzów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate