poniedziałek, 10 lutego 2014

Smacznie, zdrowo i bezglutenowo

Od pewnego czasu coraz częściej słyszymy o tym, że gluten szkodzi zdrowiu, a białe pieczywo jest tylko zapychaczem i nie wnosi niczego dobrego do naszego organizmu. Podobnie mówi się także o białym cukrze i białej mące – czy tak jest naprawdę? Czy produkty, które są obecne w naszej polskiej kuchni od stuleci, z których gotowały nasze babcie, mogą faktycznie być szkodliwe?

Ja się nad tym często zastanawiam. Coraz więcej moich znajomych przechodzi na dietę bezglutenową, niektórzy całkowicie eliminują spożywanie białego cukru, jeszcze inni rezygnują z mleka. Czy warto się tak męczyć? Odpowiedź na to pytanie pomogła mi znaleźć Ania Laskowska, autorka bloga Dietetycznie Siostro. A ostatnio także autorka dwóch świetnych poradników.



W pierwszym poradniku "Moja Kuchnia bez mąki i glutenu" Ania w prosty i czytelny sposób opowiada o tym, czym jest gluten i pokazuje jakie są skutki jego spożywania oraz co się zmieniło w jej organizmie po odstawieniu glutenu. Podpowiada czym można zastąpić białą mąkę i podaje całe mnóstwo dietetycznych i bezglutenowych przepisów. Przez kilka ładnych lat pracowałam z dziećmi autystycznymi jako terapeuta. Miałam codzienny kontakt z ich rodzicami i widziałam ich zmagania. Jednym z nich były nieustanna walka o zdrową i smaczną dietę pozbawioną glutenu, ponieważ wiele dzieci z autyzmem nie toleruje go. Taka książka to dla nich prawdziwa skarbnica wiedzy i pomysłów. 

Drugi poradnik "Słodkie desery i ciasta na diecie" skupia się na wyeliminowaniu białego cukru z diety. I tu pojawia się myśl, czy deser bez cukru nadal może być smaczny? Ależ tak! Trzeba tylko wiedzieć czym go zastąpić. I tu znowu Ania przychodzi nam z pomocą i poddaje mnóstwo pomysłów na naturalnie słodkie produkty. Pojawiają się także przepisy na zdrowe i niskokaloryczne desery, które możemy jeść do woli. Która z nas nie chciałabym zajadać się słodyczami i nie tyć? 

Jeżeli tak jak ja od dawna zastanawiacie się jak sprawić, żeby Wasza dieta była zdrowsza i jak bez wysiłku i wyrzeczeń ograniczyć spożywanie białego cukru i białej mąki, to w tych poradnikach znajdziecie odpowiedzi na swoje pytania.
 
Jeśli zainteresują Cię te poradniki i zdecydujesz się na ich zakup, w tytule przelewu wpisz proszę koniecznie nazwę mojego bloga - kuchenny bałagan - ponieważ naprawdę serdecznie je polecam.
To, co znajdziesz w tych poradnikach może stanowić fantastyczny początek drogi do zdrowia i szczęścia, jak również uzbroi Cię w wiedzę, potrzebną do świadomego odżywiania. 

Zapraszam także do obejrzenia filmu.

http://bit.ly/1gM9l9O

Polecam,
Eliza "kuchenny bałagan"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate