sobota, 22 marca 2014

Jajko w koszulce na szpinaku

Jajko w koszulce z dodatkiem szpinaku to idealna propozycja na weekendowe i leniwe śniadanie. Mi smakuje podane z aromatycznymi czosnkowymi grzankami.


Składniki
1 jajko
garść szpinaku baby
1/2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
ocet do gotowania

W szerokim garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką octu. Do małej miseczki wbijamy jajko, mieszamy wodę w garnku i wlewamy do niej jajko. Gotujemy je ok. 3 minut. W tym czasie zetnie się białko, a żółtko powinno zostać płynne. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i osuszamy je na papierowym ręczniku.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i sprasowany ząbek czosnku. Dusimy ok. 1 minuty, doprawiamy solą, pieprzem i przekładamy na talerz. Na szpinaku układamy jajko.

Jajko w koszulce możemy podać wraz z grzankami, które możemy zrobić na patelni grillowej lub podpiec w piekarniku.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate