sobota, 15 marca 2014

Sernikobrownie z malinami

Ser, czekolada i maliny, czy może być smaczniejsze połączenie? Takie sernikobrownie to przepyszny pomysł na przełamanie klasycznego sernika. Dzięki dodatkowi czekolady i malin uzyskuje zupełnie nowy smak. Na co dzień nie piekę takich ciast, ale to była wyjątkowa okazja- imieniny Krystyny, mojej mamy. Jest to przepis Nigelli, przetłumaczony i nieco zmieniony przez Liskę.

Składniki
(blaszka 20x30) 
Masa serowa
500 g sera kremowego
150 g cukru pudru
(na TM może być zwykły)
2 jajka
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej

Masa czekoladowa
200 g gorzkiej czekolady (70%)
100 g mąki
250 g cukru pudru (ja daję 180g)
(na TM może być zwykły)
200 g masła
3 jajka

Owoce
200 g malin (mogą być mrożone)

Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masła używamy po to, żeby papier lepiej przylegał do blaszki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostawiamy do wystudzenia. Masło i cukier puder miksujemy na gładką masę. Następnie stopniowo wbijamy do niej jajka, przed wbiciem kolejnego jajka dokładnie miksujemy masę. Wlewamy roztopioną czekoladę i dalej miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. 3/4 tak przygotowanej masy przelewamy do blaszki.

W oddzielnym naczyniu ucieramy na gładką konsystencję ser, cukier, jajka i esencję lub cukier waniliowy. Tak przygotowaną masę serową przelewamy do blaszki. Na samym końcu na górę wylewamy pozostałą 1/4 masy czekoladowej i na niej układamy owoce. Jeżeli używamy mrożonych, nie rozmrażamy ich wcześniej.
Pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170'C. Sernikobrownie studzimy w ciepłym i otwartym piekarniku. 
Smacznego!


Przepis na Thermomix
Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masła używamy po to, żeby papier lepiej przylegał do blaszki.
Do naczynia miksującego wsypujemy cukier (400 g) i mielimy 15s/obr.10. Przesypujemy go do innego naczynia. 
Następnie rozdrabniamy czekoladę - łamiemy ją na kawałki w zamkniętym opakowaniu, uderzając energicznie o krawędź blatu. Przekładamy ją do naczynia miksującego i mielimy 10s/obr.8. Zgarniamy ją ze ścianek na dno naczynia. Dodajemy masło pokrojone na kawałki i podgrzewamy 4min/70C/obr.2. Dodajemy cukier puder (180-250g), mąkę, jajka i miksujemy na gładką masę 20s/obr.4,5 .Masę czekoladową przelewamy do miski, a naczynie miksujące myjemy i wycieramy do  sucha.
Do naczynia miksującego wkładamy ser, pozostały cukier puder (150 g), jajka i esencję lub cukier waniliowy i ucieramy na gładką masę serową 20s/obr.4.
Do blaszki przelewamy 3/4 czekoladowej masy, na nią wylewamy masę serową i na samym końcu na górę wylewamy pozostałą 1/4 masy czekoladowej i na niej układamy owoce. Jeżeli używamy mrożonych, nie rozmrażamy ich wcześniej.
Pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170'C. Sernikobrownie studzimy w ciepłym i otwartym piekarniku. 
Smacznego!









Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies Ciasta przekładańce
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate