czwartek, 29 maja 2014

Rabarbaretka- Szwedzkie ciasto z rabarbarem

Pierwszy kupiony w tym roku rabarbar wylądował w cieście. Przeważnie robię kruche, ale tym razem wykorzystałam inny spód. Przepis mi się podoba, ponieważ nie zawiera proszku do pieczenia, ciasto jest kwaskowe i orzeźwiające, a do tego robi się je bardzo szybko. Przepis podejrzałam u Doroty.

Składniki
(forma 22 cm)
100 g mąki
1/3 szklanki cukru
50 g zimnego masła
2 jajka
400 g rabarbaru
cukier demerara do posypania

Wszystkie składniki na ciasto poza masłem powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodajemy do nich przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ze sobą. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie układamy pokrojony rabarbar i masło pocięte w cienkie wiórki. Wierzch posypujemy cukrem demerara. 

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175'C przez ok. 45-60 minut na opcji góra-dół. 
Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi. Można także posypać je cukrem pudrem, ja dodałam jeszcze nieco kakao.
Smacznego!





Rabarbalove
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate