piątek, 27 czerwca 2014

Tarta z malinami i bezą

Ostatnio na blogu jestem rzadkim gościem, czego żałuję. Od jakiegoś czasu sporo się dzieje i taki stan rzeczy potrwa pewnie jeszcze do końca lipca. Na blogu cisza, ponieważ prawie nie gotuję, a jeżeli już to są to szybkie i banalne dania. Nawet jak czasem uda mi się zaszaleć to jakoś o zdjęciu zapominam i olśniewa mnie jak już wszystko zjemy.

Żeby nie było, że jednak kompletnie nic nie robię to upiekłam dziś kruche ciasto z malinową bezą. Maliny to jedne z moich ulubionych owoców. Zajadam się nimi na surowo, w lodach i wprost uwielbiam je w wersji pieczonej. To ciasto jest przepyszne, kruchy spód i kwaskowa pianka, to jeden z najlepszych smaków lata.

Polecam także:
- Tartę z malinami i białą czekoladą
- Kruche ciasto z porzeczkową bezą

 
Składniki
Ciasto
350 g mąki krupczatki
30 g zmielonych migdałów
100 g cukru
200 g masła
1 łyżka gęstego jogurtu
2 żółtka
Bezowa malinowa
3 białka
5 łyżek cukru pudru
300 g malin
szczypta soli 
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i formujemy z nich kulę. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. godzinę. Wysmarowaną masłem formę do tarty wylepiamy schłodzonym ciastem. Pieczemy ok. 15-20 minut w nagrzanym do 200'C piekarniku aż ciasto zarumieni się. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy je do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy bezę. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy z cukier. Gdy piana będzie gotowa, dokładamy maliny i delikatnie mieszamy, żeby obtoczyła je piana. Bezę wylewamy na podpieczone ciasto i wkładamy do nagrzanego do 150'C piekarnika na ok. 40 minut. Wyjmujemy, gdy górna warstwa bezy lekko zbrązowieje.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate