wtorek, 16 grudnia 2014

Ciasto daktylowo-orzechowe

W tym roku zamiast klasycznego piernika postanowiłam zrobić na Święta aromatyczne ciasto z daktylami i orzechami włoskimi. Pachnie i smakuje wprost cudownie i nie musi leżakować. Można przygotować je nawet w Wigilię, więc sprawdzi się jako ciasto last minute. Przepis pochodzi z książki "Pieczenie jest łatwe".

Składniki
(tortownica 20 cm)
300 g mąki pszennej
250 ml wody
150 g brązowego cukru
50 g masła
2 jajka
200 g suszonych daktyli bez pestek
120 g orzechów włoskich
(grubo posiekanych)
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli



W rondelku zagotowujemy 250 ml wody. Daktyle wkładamy do miski, dodajemy do nich pokrojone na kawałki masło, wsypujemy sodę i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy aż do rozpuszczenia się masła i odstawiamy do wystudzenia. 

Ubijamy jajka z cukrem na gładką i puszystą masę - tak, aby rozbić cały cukier. Dodajemy daktyle z masłem i sodą i mieszamy. Na koniec dokładamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, solą i orzechami. Za pomocą łyżki łączymy wszystkie składniki.

Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ja następnym razem zamiast papieru do pieczenia wysypię formę mąką. Przelewamy gotowe ciasto i wstawiamy je do nagrzanego do 180'C piekarnika, pieczemy ok. 1-1,5 godziny na opcji góra-dół do tzw. suchego patyczka. Najlepiej po godzinie sprawdzić, czy ciasto już się upiekło (moje było już gotowe), czy trzeba jeszcze dołożyć kilka minut.

Po upieczeniu ciasto studzimy przez 5 minut w formie a następnie wyjmujemy je na kuchenną kratkę i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ciasto można przechowywać do 5 dni po uprzednim zawinięciu w folię. Ciasto można także udekorować polewą czekoladową, lukrem lub cukrem pudrem.




Przepis na Thermomix
Daktyle wkładamy do miski, dodajemy do nich pokrojone na kawałki masło, wsypujemy sodę i zalewamy wrzącą wodą (250 ml). Mieszamy aż do rozpuszczenia się masła i odstawiamy do wystudzenia.
Do naczynia miksującego wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Zakładamy motylek i ubijamy 3min/obr.3. Zdejmujemy motylek i dodajemy daktyle z masłem i sodą i mieszamy 10s/obr.3/obr.wsteczne. Na koniec dokładamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, solą i orzechami.a pomoc Ponownie łączymy wszystkie składniki 30s/obr.3/obr.wsteczne.
Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ja następnym razem zamiast papieru do pieczenia wysypię formę mąką. Przelewamy gotowe ciasto i wstawiamy je do nagrzanego do 180'C piekarnika, pieczemy ok. 1-1,5 godziny na opcji góra-dół do tzw. suchego patyczka. Najlepiej po godzinie sprawdzić, czy ciasto już się upiekło (moje było już gotowe), czy trzeba jeszcze dołożyć kilka minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy przez 5 minut w formie a następnie wyjmujemy je na kuchenną kratkę i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ciasto można przechowywać do 5 dni po uprzednim zawinięciu w folię. Ciasto można także udekorować polewą czekoladową, lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!







Korzenne przysmaki Wigilia 2014 Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate