środa, 17 grudnia 2014

Kruche gwiazdki z makiem

Lubicie kruche ciasteczka? Ja bardzo, niby nic, a jakie smaczne. Tym razem nieco urozmaiciłam moje gwiazdki dodatkiem maku. Polecam jako dodatek do herbaty lub kawy.

Składniki
200 g mąki
70 g cukru pudru
100 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka esencji waniliowej
2-3 łyżki maku
szczypta soli
cukier puder do posypania


Mąkę przesiewamy z solą, dorzucamy kawałki zimnego masła i siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Im krócej tym lepiej. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie oprószonym mąką. Powinno mieć ok. 5 mm grubości. Za pomocą foremki wycinamy gwiazdki lub inne kształty i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez ok. 12-15 minut do wyzłocenia. Po wystudzeniu posypujemy je cukrem pudrem. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.







Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki i rozdrabniamy przy pomocy kopystki 40s/obr.5. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie oprószonym mąką. Powinno mieć ok. 5 mm grubości. Za pomocą foremki wycinamy gwiazdki lub inne kształty i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez ok. 12-15 minut do wyzłocenia. Po wystudzeniu posypujemy je cukrem pudrem. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!






Słodki Prezent Wigilia 2014 Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate