środa, 10 grudnia 2014

Muffiny z bananami bez cukru

Ostatnio staram się dbać o to, żeby potrawy które przyrządzam były zdrowe. Różnie to wychodzi, ale grunt to dobre chęci. Za podpowiedzią koleżanki wypróbowałam dziś przepis z bloga Ala'Antkowe BLW - to prawdziwa skarbnica ciekawych propozycji, zajrzyjcie tam koniecznie. 

Muffiny, które dziś upiekłam są na bazie mąki pełnoziarnistej i całkowicie pozbawione cukru. W smaku są wilgotne i mają cudowny bananowy posmak i chrupiące płatki migdałowe. To świetna i zdrowa propozycja dla maluchów. 



Składniki
(9-10 sztuk)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
(dałam słonecznikowy)
2 banany
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

Dodatki
garść rodzynek (opcjonalnie)
3 łyżeczki płatków migdałowych



Rodzynki zalewamy wodą i moczymy. W wersji dla dorosłych możemy namoczyć je w brandy. 

W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków umyte i obrane banany, dodajemy rozmącone jajka i olej - mieszamy. 

Następnie łączymy składniki z obu misek i niezbyt dokładnie mieszamy je łyżką. Osączamy rodzynki i dodajemy do ciasta. Mieszamy.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do silikonowych foremek na muffiny, wypełniamy je do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy ciasto płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na opcji termoobieg. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. U mnie trwało to nieco ponad 20 minut.Upieczone muffiny studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!







Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówLekkie Święta Korzenne przysmaki Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate