poniedziałek, 15 grudnia 2014

Pierniczki korzenne z miodem

Pierniczki to takie ciastka, które powinno się piec co najmniej na kilka dni przed Świętami. Często potrzebują aż 2 tygodni, żeby zmięknąć po upieczeniu. Są cudowną ozdobą choinki a ich przygotowywanie i dekorowanie daje wiele radości całej rodzinie. To także świetny pomysł na prezent przyjaciół.

Przepis, który Wam proponuję jest bardzo prosty, ciasto łatwo się wałkuje i wycina. Najwięcej zabawy jest z ozdabianiem ciasteczek, choć ja uważam, że pierniczki są urocze także same - bez żadnej dekoracji. Ja w tym roku zrezygnowałam z lukru na rzecz czekolady i jestem zadowolona z efektu. Zachęcam Was do eksperymentowania. Przepis pochodzi z Thermomixowej książki "Tak lubię gotować".

Inne przepisy na pierniki:
Pierniczki lukrowane 
Piernik świąteczny  
Piernik z powidłami śliwowymi 


Składniki
500 g mąki pszennej
120 g cukru pudru
100 g masła
250 g miodu
1 jajko
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli




W rondelku na małym ogniu podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia masło, cukier puder, miód i przyprawy. Przelewamy do miski, dodajemy mąkę, jajko i proszek do pieczenia. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.

Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy. Można włożyć je pomiędzy 2 warstwy papieru do pieczenia lub wałkować na blacie oprószonym mąką. Rozwałkowane ciasto powinno mieć max. 5 mm grubości (rośnie w trakcie pieczenia). Wycinamy dowolne kształty i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli będziemy chcieli wieszać pierniczki na choince to jeszcze przed pieczeniem robimy w nich dziurki.

Pierniczki pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 10-12 minut. Po wystudzeniu możemy je udekorować i nawlec na sznurek. Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Żeby szybciej zmiękły możemy dołożyć do nich kilka plasterków jabłka. Zmieniamy je co kilka dni, żeby nie spleśniały.


Przepis na Thermomix:
Jeźeli nie mamy cukru pudru to wkładamy do naczynia zwykły cukier i mielimy 30s/obr.10. Dokładamy masło, miód i przyprawy- podgrzewamy 5min/100'C/obr.1. Dodajemy mąkę, jajko i proszek do pieczenia - wyrabiamy 1min/obr.4. Ciasto przekładamy za pomocą kopystki do miski, formujemy kulę (uwaga, będzie mocno ciepła), przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do ostygnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy. Można włożyć je pomiędzy 2 warstwy papieru do pieczenia lub wałkować na blacie oprószonym mąką. Rozwałkowane ciasto powinno mieć max. 5 mm grubości (rośnie w trakcie pieczenia). Wycinamy dowolne kształty i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli będziemy chcieli wieszać pierniczki na choince to jeszcze przed pieczeniem robimy w nich dziurki.
Pierniczki pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 10-12 minut. Po wystudzeniu możemy je udekorować i nawlec na sznurek. Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Żeby szybciej zmiękły możemy dołożyć do nich kilka plasterków jabłka. Zmieniamy je co kilka dni, żeby nie spleśniały.

Smacznego!









Słodki Prezent Korzenne przysmaki Wigilia 2014 Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate