piątek, 12 grudnia 2014

Rogaliki orzechowe nie tylko na Święta

Wczoraj przeglądałam książkę "Boże Narodzenie z Thermomixem" i tak mnie naszło na przygotowanie kilku potraw. Na pierwszy ogień poszły właśnie rogaliki orzechowe. Przepis na nie jest niezwykle prosty i mało pracochłonny a ciasteczka naprawdę smaczne. Polecam go zarówno nowicjuszom w dziedzinie pieczenia, jak i wszelkim zaprawionym w bojach łasuchom.


Składniki
(na 2 blachy rogalików) 
500 g mąki pszennej
100 g cukru pudru 
(przy TM zwykłego cukru)
200 g zimnej margaryny
4 żółtka
100 g orzechów włoskich


Orzechy włoskie mielimy, dodajemy do nich pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Odrywamy od niego niewielkie kawałki (wielkości małego orzecha włoskiego) i rolujemy w wałeczek, następnie wyginamy w łuk i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C ok. 15-20 minut do zezłocenia się. Po wystudzeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Przepis na Thermomix
Orzechy włoskie wkładam:y do naczynia miksującego i mielimy 10s/obr.8, dokładamy cukier i ponownie mielimy 10s/obr.8. Do naczynia wkładamy żółtka i pokrojoną na kawałki margarynę, mieszamy 20s/obr.4. Ucieramy dalej, dosypując stopniowo mąkę. Następnie wyjmujemy ciasto z naczynia i odrywamy od niego niewielkie kawałki (wielkości małego orzecha włoskiego). Rolujemy w wałeczek, wyginamy w łuk i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C ok. 15-20 minut do zezłocenia się. Po wystudzeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego!










Słodki Prezent Wigilia 2014 Świąteczne słodkości! Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate