piątek, 12 grudnia 2014

Rogaliki orzechowe nie tylko na Święta

Wczoraj przeglądałam książkę "Boże Narodzenie z Thermomixem" i tak mnie naszło na przygotowanie kilku potraw. Na pierwszy ogień poszły właśnie rogaliki orzechowe. Przepis na nie jest niezwykle prosty i mało pracochłonny a ciasteczka naprawdę smaczne. Polecam go zarówno nowicjuszom w dziedzinie pieczenia, jak i wszelkim zaprawionym w bojach łasuchom.


Składniki
(na 2 blachy rogalików) 
500 g mąki pszennej
100 g cukru pudru 
(przy TM zwykłego cukru)
200 g zimnej margaryny
4 żółtka
100 g orzechów włoskich


Orzechy włoskie mielimy, dodajemy do nich pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Odrywamy od niego niewielkie kawałki (wielkości małego orzecha włoskiego) i rolujemy w wałeczek, następnie wyginamy w łuk i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C ok. 15-20 minut do zezłocenia się. Po wystudzeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Przepis na Thermomix
Orzechy włoskie wkładam:y do naczynia miksującego i mielimy 10s/obr.8, dokładamy cukier i ponownie mielimy 10s/obr.8. Do naczynia wkładamy żółtka i pokrojoną na kawałki margarynę, mieszamy 20s/obr.4. Ucieramy dalej, dosypując stopniowo mąkę. Następnie wyjmujemy ciasto z naczynia i odrywamy od niego niewielkie kawałki (wielkości małego orzecha włoskiego). Rolujemy w wałeczek, wyginamy w łuk i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C ok. 15-20 minut do zezłocenia się. Po wystudzeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego!










Słodki Prezent Wigilia 2014 Świąteczne słodkości! Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate