czwartek, 19 lutego 2015

Chleb pszenny z ziarnami

Domowy chleb z chrupiącą skórką i dużą ilością ziaren, od momentu wyrobienia do upieczenia gotowy w 2 godziny. Takie przepisy lubię najbardziej, ten znalazłam na Przepisowni.

Składniki
(na keksówkę 28 cm)
500 g mąki pszennej
1/2 litra letniej wody
25 g drożdży
6 łyżek płatków owsianych
(zastąpiłam otrębami)
3 łyżki sezamu
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki pestek z dyni
2 łyżki maku
1 łyżka soli
2 łyżki cukru

Drożdże wkładamy do szklanki, zasypujemy cukrem i zalewamy niewielką ilością letniej wody. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby zaczęły pracować. Pozostałe składniki wkładamy do dużej ceramicznej miski, wlewamy do niej drożdże i dokładnie mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Będzie dość luźne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na 20-30 minut.

Keksówkę smarujemy oliwą i wysypujemy mąką bądź otrębami. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na 15-20 minut.

Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230'C i pieczemy 45-50 minut na opcji góra-dół. Jeżeli lubimy chrupiącą skórkę, możemy wstawić na sam dół piekarnika blaszkę z wodą lub lodem.

Przepis na Thermomix
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i wyrabiamy 2min/poz.Interwał. Przekładamy ciasto do ceramicznej miski. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na 20-30 minut.
Keksówkę smarujemy oliwą i wysypujemy mąką bądź otrębami. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na 15-20 minut.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230'C i pieczemy 45-50 minut na opcji góra-dół. Jeżeli lubimy chrupiącą skórkę, możemy wstawić na sam dół piekarnika blaszkę z wodą lub lodem.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate