sobota, 7 lutego 2015

Kompot z jabłek

Dziś mam dla Was przepis niezwykły w swej prostocie a do tego smaczny i zdrowy - domowy kompot z jabłek. To świetna alternatywa dla kupnych i bardzo słodkich soków. Można go podać także małym dzieciom. Ja od jakiś dwóch tygodni piję go codziennie.


Składniki
2 litry
 wody
3-4 jabłka
1 laska cynamonu
4-5 daktyli
(opcjonalnie)


Do dużego garnka wlewamy wodę. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na niewielkie kawałki. Dokładamy laskę cynamonu. Jeżeli jabłka są kwaśne albo po prostu wolimy słodszy smak, możemy dorzucić do kompotu kilka daktyli - naturalnie go osłodzą. 
Kompot podgrzewamy na niewielkim ogniu i od momentu zagotowania gotujemy przez 15 minut. Zostawiamy do ostudzenia, żeby nabrał aromatu i gotowe.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate