poniedziałek, 9 lutego 2015

Sernik bananowy na ciasteczkowym spodzie

Nie wiem jak Wy, ale ja zimy nie lubię. Jest mi ciągle zimno, dni są krótkie i ponure i nie nastrajają do wychodzenia z domu. Nie lubię zimy z jeszcze jednego powodu - brakuje mi naszych rodzimych warzyw i owoców. Na maliny czy truskawki przyjdzie nam jeszcze poczekać, ale sezon na banany trwa, więc korzystajmy z niego.

Ja upiekłam dziś sernik z bananami w polewie czekoladowej, bardzo mi posmakował. Skorzystałam z przepisu Doroty, ale zmieniłam spód i zamiast kruchego ciasta zrobiłam ciasteczkowy. Zamieniłam także polewę krówkową na czekoladową. Efekt jest fantastyczny. Sernik jest wilgotny, nie wyrasta podczas pieczenia, więc i nie opada. Jego powierzchnia jest idealnie płaska. Polecam wszystkim bananowym łasuchom, oraz tym, którym znudziły się klasyczne serniki.


Składniki
Spód
150 g czekoladowych ciastek pełnoziarnistych
(użyłam Belvity kakaowej )
70 g rozpuszczonego masła

Masa serowa
(wszystkie składniki o temp. pokojowej)
500 g twarogu tłustego lub półtłustego trzykrotnie zmielonego
(użyłam President w wiaderku)
80 g drobnego cukru
3 duże i b.dojrzałe banany
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka soku z cytryny

Polewa
100 g czekolady deserowej
100 g śmietanki 30%


Ciastka kruszymy i blendujemy na piasek, dodajemy roztopione masło i mieszamy dokładnie. Dno tortownicy (21 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy je masą ciasteczkową. Następnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez pół godziny.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być o temp. pokojowej. 
Banany myjemy i obieramy a następnie rozgniatamy widelcem lub miksujemy. Przekładamy je do miski i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy je na średnich obrotach tylko do połączenia się ze sobą. Nie napuszamy zbyt długo masy, żeby sernik nie opadł po upieczeniu.

Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównujemy. Sernik pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 150'C na opcji góra-dół. Studzimy go przez godzinę w uchylonym piekarniku a następnie na kuchennym blacie.

Gdy sernik całkiem ostygnie przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną na kawałki czekoladę i mieszamy rózgą, aż czekolada się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietanką. Odstawiamy do ostygnięcia i polewamy sernik. Następnie chowamy go do lodówki na co najmniej 12 godzin.


Przepis na Thermomix 
Do naczynia miksującego wkładamy ciastka i rozdrabniamy 15s/obr.5. Przesypujemy je do innego naczynia. Dodajemy rozpuszczamy masło i mieszamy dokładnie. Dno tortownicy (21 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy je masą ciasteczkową. Następnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez pół godziny.

Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone na kawałki banany i rozdrabniamy 10s/obr.5. Dodajemy  pozostałe składniki na masę serową (powinny mieć temperaturę pokojową) i miksujemy 30s/obr.4. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150'C przez 60 minut na opcji góra-dół. Studzimy w ciepłym i otwartym piekarniku, a następnie na kuchennym blacie. Gdy całkiem ostygnie  przygotowujemy polewę. Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabniamy 6s/obr.8. Dodajemy śmietankę i podgrzewamy 4min/80'C/obr.4. Odstawiamy do ostygnięcia i polewamy sernik, następnie chowamy go do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Smacznego!





Twarogowe słodkości 2 Karnawałowe Słodkości!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate