piątek, 13 marca 2015

Wielkanocne babeczki czekoladowe

Zamiast tradycyjnej babki wielkanocnej możemy przygotować kilka mniejszych babeczek i jedną z nich włożyć do święconki. Ja upiekłam czekoladowe babeczki o delikatnym kawowym aromacie i z polewą z białej czekolady - są przepyszne. 


Składniki
Babeczki
(4 foremki po 200 ml)
200 g mąki
150 g cukru
120 g miękkiego masła
50 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 18%
2 jajka
3 łyżki kakao do pieczenia 
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka sody
szczypta soli


Polewa
100 g białej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%



Mąkę przesiewamy z sodą, solą i kakao. Kawę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. W oddzielnej misce ubijamy masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Cały czas ubijając,  wbijamy po 1 jajku, następnie dodajemy śmietanę i mąkę z kakaem. Na samym końcu dokładamy posiekaną na kawałki czekoladę.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez ok. 35 minut na opcji góra-dół do tzw. suchego patyczka. Studzimy je na kuchennej kratce.


Gdy babeczki przestaną, przygotowujemy polewę. Białą czekoladę mieszamy ze śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Ciepłą masą polewamy babeczki i odstawiamy, żeby zastygła. Jeżeli będziecie chcieli włożyć babeczkę do wielkanocnego koszyczka, pomińcie polanie jej polewą.

Smacznego! 



Przepis na babeczki pochodzi z zeszłorocznego numeru "Moje Smaki Życia".

Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate