niedziela, 26 lipca 2015

Kakaowa tarta z malinami i białą czekoladą

Tarta z malinami i białą czekoladą to jedno z najpyszniejszych ciast jakie jadłam. Prawdziwa uczta dla podniebienia. To także jedno z ulubionych ciast moich znajomych, o którego upieczenie regularnie mnie proszą. Nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała z przepisem, dlatego tym razem zmieniłam spód tarty na wersję kakaową i wyszło naprawdę dobrze.

Składniki
(Forma o średnicy 25cm)
Ciasto
220 g mąki (100 g krupczatki i 120 g pszennej)
140 g zimnego masła
100 g cukru pudru
3 łyżki kakao do pieczenia
1 jajko
1 łyżka zimnej wody 
szczypta soli

Nadzienie
200 ml śmietanki 36%
125 g białej czekolady
1 jajko
1 szklanka malin

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą i mieszamy z kawałkami zimnego masła i kakaem. Dodajemy jajko i wodę, zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy ją w folię i chowamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

Formę do tarty smarujemy masłem i wylepiamy schłodzonym w lodówce ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170'C na opcji góra-dół przez 15-17 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, następnie dodajemy śmietanę i podgrzewamy przez chwilę na bardzo małym ogniu, do całkowitego połączenia się składników. Zestawiamy z ognia i wbijamy do masy śmietanowo-czekoladowej rozmącone jajko. Dokładnie łączymy składniki i zostawiamy do wystudzenia.

Na upieczone ciasto wykładamy maliny i równomiernie zalewamy je masą z białej czekolady i śmietanki. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy je na opcji góra-dół przez około 15-18 minut. Po wystudzeniu ciasto możemy podać cukrem pudrem.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate