niedziela, 19 lipca 2015

Kruche ciasto z malinami i bezą

Sezon malinowy to dla mnie raj. Uwielbiam zapiekane maliny, więc bardzo często lądują one w cieście. W tym roku na wszystkie sposoby testuję także bezę, więc nie mogło zabraknąć ciasta malinowo-bezowego.

Polecam także:

Składniki
(Tortownica o średnicy 26 cm)
Ciasto
360 g mąki krupczatki
30 g zmielonych migdałów
100 g cukru
200 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
 2 żółtka

Beza
3 białka
150 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 szczypta soli

Owoce
300-350 g malin

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i formujemy z nich kulę. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. godzinę. Wysmarowaną masłem tortownicę wylepiamy schłodzonym ciastem. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy ok. 15-20 minut w nagrzanym do 200'C piekarniku aż ciasto zarumieni się. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy bezę. Białka z solą ubijamy na sztywną i lśniącą pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy z cukier. Na końcu dokładamy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy.

Na podpieczony spód wykładamy maliny a na nie piankę bezową. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy ok. 25-30 minut na opcji góra-dół. Studzimy je w uchylonym piekarniku.

Ciasto przechowujemy poza lodówką.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate